Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z niespodzianką w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Pulpeciki z niespodzianką w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Autor: irma72

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 48

Dodano: 21.02.2013

Odsłon: 4888

smaczne i ciekawe - dzieci są zachwycone :)

Składniki

  • mięso mielone / indycze lub z szynki /, 0,5 kg
  • jajko, 1 szt
  • kajzerka moczona, 1 szt
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek, 6 ząbków
  • pieczarki, 0,25 kg
  • cebula, 1 szt
  • śmietana 30 %, ok. 100 ml
  • mąka, 1 łyżka
  • margaryna, ok.150 g
  • bulion drobiowy, 1 kostka
  • oliwa z oliwek, 2 - 3 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką. Do smaku dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz przyprawy do mięsa mielonego.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z mięsa tworzymy kulki / niezbyt duże - powinno wyjść 12 pulpecików / i wciskamy do środka po pół ząbka czosnku / aby się mięso nie kleiło do rąk moczymy dłonie w zimnej wodzie/. Tak przygotowane kulki obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki. Na rozgrzaną margarynę wrzucamy pokrojone pieczarki i dobrze obsmażamy około 20 min. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem dusimy jeszcze około 20 min. Następnie dolewamy około 0,5 l bulionu drobiowego i jeszcze chwilkę dusimy. Roztrzepujemy mąkę ze śmietaną i dolewamy do naszych pieczarek. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

  4. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze pulpeciki i zapiekamy w piecu ok.30 min. w temp. 180 stopni. Można podawać z pure z ziemniaków lub różnymi kaszami. Pulpety można nadziewać różnymi dodatkami np. serem, oliwkami, pomidorami albo orzechami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń