Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z sosem cukiniowym

Pulpeciki z sosem cukiniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 124

Lubię cukinię i pulpeciki, postanowiłam połączyć ze sobą te dwa smaki na jednej patelni :) Wyszło bardzo dobre danie. Podawać najlepiej z ryżem

Składniki

  • Na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajko 1 kurze
  • trochę wody
  • bułka tarta 1/2 szkl. lub bułka wcześniej namoczona w mleku
  • pieprz, sól
  • Na sos:
  • cukinie 3 średnie
  • cebula 1 szt
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru około 1 cm
  • śmietanka 30% 100 ml
  • sól, pieprz, przyprawa curry, liście kolendry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy pulpeciki:
    mięso mielone, jajko, wodę, bułkę tartą lub wcześniej odciśniętą bułkę z mleka wkładamy do miski, solimy i pieprzymy do smaku i wyrabiamy mięso aż stanie się kleiste.
    Formujemy zgrabne pulpeciki.
    Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy pulpeciki z każdej strony.
    Zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwilę na talerz

  2. Myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce jarzynowej - jeśli jest duża proponuję usunąć środek - jeśli są młode ścieramy w całości.

    Drobno siekamy czosnek, cebulkę i imbir.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy czosnek, imbir i cebulkę chwilę smażymy następnie wsypujemy łyżeczkę przyprawy curry, mieszamy i wszystko chwilę smażymy.
    Dodajemy startą cukinię na patelnię, solimy, pieprzymy , dolewamy 1/2 szkl. wody i dusimy około 10 min pod przykryciem, mieszając czasem.

  3. Następnie wkładamy pulpeciki, posypujemy liśćmi kolendry przykrywamy i dusimy jeszcze 5 min.
    Jeśli sos jest zbyt rzadki chwilę duśmy bez pokrywki żeby odparował.
    Na koniec wlewamy śmietankę, chwilę gotujemy

    Podajemy z ryżem

  4. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń