Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety

Pulpety

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 8124

Pulpety z mięsa mielonego w sosie z włoszczyzny

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 50 g tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 0,25 l mleka
  • 0,5 l wody
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski zetrzeć na grubej tarce marchewkę, pietruszkę oraz dodać pokrojonego w plastry pora. Wymieszać i przełożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżkę masła i zagotować. Na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę.

  2. W tym czasie bułkę tartą wymieszać z 0,25 l mleka lub wody, dodać cebulę oraz mięso mielone i wymieszać. Dodać jajko, sól, pieprz i jeszcze raz dobrze wymieszać. Następnie ulepić 8 pulpetów. Włożyć pulpety do warzyw i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania przelać do małego garnuszka nieco wywaru z garnka, dodać 2 łyżki śmietany i łyżkę mąki. Wymieszać by śmietanka się nie zważyła i dodać do gotujących się klopsików. Gotować jeszcze całość ze 3-4 min.

    Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus, sałatą i ......
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń