Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety drobiowe z ryżem"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35912
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 152
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 309
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35912
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 152
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 309
Składniki
Mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, tartą bułkę sól, pieprz i paprykę w proszku wyrabiamy. Z masy formujemy kulki i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Wsypujemy do połowy gotującego się bulionu warzywnego, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu, aby ryż wchłonął cały płyn.
Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją resztą bulionu, potem dodajemy przecier pomidorowy, solimy do smaku, mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Sos przelewamy do naczynia do zapiekanek. Dodajemy pulpeciki i na 10 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, po czym podajemy z ryżem, udekorowane gałązką rukoli, pietruszki itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,70 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 495 kcal, Białko: 19 g, Tłuszcz: 11 g Węglowodany: 57 gŹródło: Rewia