Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety duszone w sosie pomidorowym

Pulpety duszone w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3170

Dodano:

Odsłon: 713

Pokrojone pomidory z cebulą i czosnkiem gotowane na małym ogniu, w nich pulpety z mięsa mielonego a wszystko doprawione ziołami prowansalskimi. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Składniki

  • mięso mielone 60 dag
  • jajko 1 szt
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • sos:
  • pomidory 60 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • cukier 1 szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • masło 1 łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i oprószamy szczyptą soli. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują.

  2. Do mięsa mielonego /najlepiej wieprzowo-wołowego/ dodajemy jajko, sól, pieprz i mieloną paprykę i dokładnie wyrabiamy. /Pulpeciki powinny być łagodne w smaku bo sos będzie lekko pikantny/.
    Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.

  3. Rozgotowane pomidory miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć a pulpety ugotować się.
    Podajemy na ciepło z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń