Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym

Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46755

Dodano:

Odsłon: 21408

Bezmięsne danie też może dobrze smakować.

Składniki

  • Pulpety:
  • 200 g mrożonego kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • czosnek staropolski
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 70 g margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • ryż
  • świeża bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

    W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min.

    Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń