Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 5723

Dodano:

Odsłon: 5511

Lubię niewymagające rozwiązania. Lubię jak po obiedzie zostaje jak najmniej naczyń do mycia. Dlatego cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:).

Składniki

  • Pulpety:
  • 500g miesa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ...
  • Ryż i zalewa:
  • 3 worki ryżu
  • 2 duże cebule
  • 1125 ml wody
  • 50g keczupu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy. Formujemy duże pulpety (mi wyszło 6).

  2. Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą. Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety. Zalewamy gorącą zalewą.

  3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 1,5h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 15 kwietnia Przepyszne danie! Juz wiem co przygotuje na obiad. Dziekuje za super przepis!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń