Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w grzybowo-śmietanowym sosie

Pulpety w grzybowo-śmietanowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6048

Dodano:

Odsłon: 5016

Idealne, kiedy pojawią się grzyby

Składniki

  • łopatka mielona
  • świeże prawdziwki, maślaki, opieńki, podgrzybki
  • cebula
  • otręby owsiane
  • jajko
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i wrzuciłam grzyby. Osoliłam, solidnie opieprzyłam dodałam dużą posiekaną cebulę i zajęłam się przygotowywaniem pulpetów.

  2. Do 45 dag mielonej łopatki dodałam jajko, łyżkę otrąb owsianych (nie dodajemy zbędnych kalorii w postaci bułki!), cebulę, sól, pieprz. Wymieszałam, formowałam pulpety i układałam na patelni z grzybami, kiedy te już zaczęły się dusić. Przykryłam pokrywką i tylko co jakiś czas zamieszałam grzyby i przewróciłam na drugą stronę pulpety. Po ok. 20 minutach dodałam do sosu 100 ml śmietany 18%, pogotowałam minutę i gotowe.

  3. Do sosu grzybowego idealnie pasuje kasza gryczana i mężowej roboty ogórki kwaszone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń