Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety w grzybowym towarzystwie"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 346
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 346
Składniki
Grzyby opłucz, zalej 400 ml wody, odstaw na 20 min, a następnie gotuj 10 min. Odcedź je, zachowując wywar. Płyn połącz z bulionem, grzyby przestudź i ew. pokrój.
Szalotki obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Wsyp ryż i mieszając, smaż 2 min. Wlej wino i duś, dopóki płyn nie odparuje. Zmniejsz płomień i gotuj ryż ok. 30 min (aż stanie się miękki i kleisty), wlewając po 2–3 łyżki wazowe gorącego bulionu grzybowego (kolejną porcję wlewaj, gdy poprzednia całkiem wsiąknie w ziarenka).
Tost namocz w odrobinie wody, odciśnij i dodaj do mięsa razem z jajkiem, obraną posiekaną cebulą i obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dołóż koncentrat, przypraw mięso solą i pieprzem, dobrze wyrób. Z masy uformuj wilgotnymi dłońmi pulpeciki i usmaż je na pozostałej oliwie. Trzymaj w cieple.
Risotto wymieszaj z drobno startym serem, mascarpone, osączonymi, posiekanymi suszonymi pomidorami i grzybkami. Rozłóż na talerze. Na risotto połóż pulpety. Danie posyp pociętymi gałązkami tymianku.Źródło: Tina