Do góry

Przekąski Przepis na:

Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7177

Dodano:

Odsłon: 31111

.....mmmmmmmm to smak słonecznej jesieni

Składniki

  • NA PULPETY:
  • 70 dag mielonej wołowiny
  • 1 jajo
  • 2 duże kromki chleba
  • 1 cebula średnia
  • sól, pieprz
  • 1 szkl. bułki tartej
  • olej do smażenia
  • na sos:
  • 5 pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka słodka
  • 1/2 papryczki chilli (lub mniej)
  • oregano, sól.
  • 2-3 łyżki oliwy
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać dokładnie z surowym jajem, chlebem rozmoczonym w wodzie i odciśniętym , cebulą pokrojoną w drobną kostkę i przyprawami - na jednolitą masę .

  2. Z masy formować spłaszczone kulki wielkości śliwki węgierki , obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto z obu stron.

  3. Paprykę słodką zgrilować od strony skórki i skórkę usunąć. Pomidory obrać i usunąć zielone końcówki , paprykę chilli pokroić na możliwie najmniejsze kawałeczki.

  4. Pomidory pokrojone na mniejsze cząstki dusić na oliwie pod przykryciem 10 min , po czym dodać paprykę słodką i zmiksować całość ewentualnie rozcieńczając wodą. Doprawić , dodać chilli .

  5. Do sosu włożyć kulki mięsne i dusić jeszce 5-10 min. Ja posypałam swoje danie suszonymi płatkami papryki kolorowej.

  6. Smacznego pomidorowego wcinania :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń