Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3695

Dodano:

Odsłon: 9040

To jeden z prostszych sposobów na podanie mięsa, a w dzisiejszym pędzącym na złamanie karku świecie im coś prostsze tym lepsze.

Składniki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 80dag
  • jajko
  • oregano świeże - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bułka tarta
  • olej
  • koperek - 2 pęczki
  • bulion - 1 litr
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 30% - 100ml
  • mąka pszenna
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmielone mięso wyrabiamy z jajkiem doprawiamy solą, pieprzem i solidną porcją świeżego oregano. Formujemy niezbyt duże kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy je porządnie z każdej strony na odrobinie oleju.

  2. W garnku podgotowujemy przygotowany wcześniej z porcji rosołowej bulion. Dodajemy posiekany drobno koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostało dodać zahartowaną śmietanę i gotujemy sos około 15 minut zagęszczając go w międzyczasie łyżką mąki lub piętką starego chleba.

  3. Na pięć minut przed końcem wrzucamy do sosu pulpety by mogły się jeszcze poddusić.

    Pod wpisem link do innych sosów - w tym genialnego pieczarkowego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 27 maja 2013 Można też ugotować na parze będzie jeszcze zdrowsze tylko czy zawsze o to chodzi?

Na blogu mam dość duży artykuł "Zdrowe jedzenie - paranoja czy konieczność" - zapraszam do czytania i ewentualnej polemiki.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 26 maja 2013 nie trzeba ich smazyc!!!wystarczy podusic w rosole-ja robie to na duzej patelni z przykrywa, szklana,-smazenie nie jest zdrowe , a tak niestety wychowaly nas nasze babcie i mamy.sosik koperkowy-mniam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kacper1970 26 maja 2013 Może i prosty sposób na podanie mięsa ale za to jaki pyszny.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń