Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą gryczaną

Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 1538

Dodano:

Odsłon: 249

Pyszna propozycja obiadowa: pulpety z mięsa mielonego wieprzowego /w lekko pikantnym wydaniu/ w sosie pieczarkowy-śmietanowym z porem podane z kaszą gryczaną.

Składniki

  • mięso mielone 70 dag
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka płaska
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • kasza gryczana 2 woreczki
  • mąka do panierowania
  • sos: pieczarki 40 dag
  • por /biała część/ 2 szt
  • śmietana kremówka 300 ml
  • żółtka jaj 2 szt
  • mąka 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek obieramy, kroimy i szklimy na oleju. Mięso mielone /najlepiej wieprzowe - karkówka/ przekładamy do miseczki, dodajemy przesmażoną i wystudzoną cebulę z czosnkiem, musztardę, bułkę tartą, mieloną paprykę, jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano.

  2. Zrumienione klopsiki zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią obrane i pokrojone pieczarki i por. Podsmażamy do czasu aż pieczarki będą miękkie. Delikatnie solimy.

  3. Do pieczarek i pora dodajemy klopsiki. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkami, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wlewamy na patelnię do klopsików.

  4. Gotujemy na małym ogniu /od czasu do czasu mieszając/ do czasu aż sos zgęstnieje.
    Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Porcje kaszy podajemy z pulpetami i sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń