Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety w sosie pomidorowym"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Składniki
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso wyrabiamy z cebulą, jajkiem, dwiema łyżkami tartej bułki, pokrojoną pietruszką, solą, słodką papryką i pieprzem. Z masy formujemy kulki. Panierujemy w mące i obsmażamy na oliwie.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, aby przecier się rozpuścił. Do bulionu wkładamy mięso, jeśli rosołu jest za mało i nie przykrywa pulpecików, można dolać trochę wody. Pulpety dusimy 30 minut. Pod koniec przyprawiamy ostrą papryką i, jeśli trzeba, solą i pieprzem.
Podajemy posypane zieleniną, z ubitymi ziemniakami, ryżem, makaronem, surówkami…
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia