Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 617

Dodano:

Odsłon: 2690

Bardzo popularne danie jakim są pulpety. Każdy ma jakiś swój pomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • tymianek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.

    Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.

    Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać jej dużo. Wsypałam ok. 1,5 łyżki.

    Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie masa zgęstniała ( dzięki bułce).

    Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem.

  2. Kiedy wszystkie pulpeciki były obsmażone dolałam passaty pomidorowej i jeszcze dusiłam je ok 15-20 minut od czasu do czasu przekręcając je na drugą stronę.


    Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

  3. Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem.

    Jako dodatek akurat miałam surówkę z kiszonej kapusty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń