Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 2901

Dodano:

Odsłon: 624

Pulpety z mięsa z indyka gotowane w sosie z warzyw podane na kaszy kuskus.

Składniki

  • marchew 2 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • cukinia 2 szt
  • papryka czerwona 3 szt
  • pomidory 1,5 kg
  • pulpety:
  • mięso mielone z indyka 0,5 kg
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • czubryca do smaku
  • cukier 1 szczypta
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, cukinię i paprykę myjemy, osuszamy, układamy /w całości/ na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 40 min - aż skórka na papryce i cukinii mocno ściemnieje.
    Po wyjęciu z piekarnika: paprykę nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia; marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę; cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Z przestygniętej papryki zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne i pestki.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do dużego garnka /w którym będziemy przygotowywać potrawę/. Do pomidorów dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu.
    Upieczone warzywa dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i czubrycą /bardziej na pikantnie niż łagodnie:)/ Po ok. 15 min wspólnego gotowania warzywa miksujemy blenderem.

  2. Przygotowujemy pulpety:
    Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpety.

  3. Pulpety mięsne dodajemy do sosu warzywnego i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.
    Podajemy z ziemniakami, kasza kuskus, ryżem lub kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń