Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie z kurek

Pulpety w sosie z kurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1271

Dodano:

Odsłon: 5487

Przepyszne połączenie mięsa wieprzowego mielonego z delikatnym i aksamitnym sosem z kurek.

Składniki

  • Składniki na pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • Składniki na sos:
  • 500 g kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku.
    Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła.
    Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa.
    Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle.

    Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje.

  2. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam umyte wcześniej kurki i smażyłam aż kurki puszczą sok i wodę.
    Po ok. 10 minutach podlałam śmietanką i chwilę jeszcze podgrzewałam na małym ogniu.
    Dosypałam 1 łyżkę natki pietruszki i posoliłam odrobinę.

  3. Sos kurkowy przelałam do pulpetów, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut ( można jeszcze odrobinę całość podgrzać).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń