Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety wołowe w sosie koperkowym

Pulpety wołowe w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4252

Dodano:

Odsłon: 8918

Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-) Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.

Składniki

  • Pulpety:
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • dwie nieduże cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • ok. 10 - 20 dag tartej bułki
  • jajko
  • olej lub smalec do smażenia
  • Sos koperkowy:
  • dwie łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,3 l bulionu warzywnego lub mięsnego (żadnych kostek!)
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa i wyrób rękami z jajkiem na spoistą masę. W razie, gdyby masa była zbyt kleista można dodać nieco tartej bułki.

  2. Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce.

  3. Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i obsmaż na złoto pulpety.
    Wiem, że to niezdrowe, ale na smalcu smakują lepiej...

  4. Posiekaj drobno koperek, łodyżki zachowaj w całości - zwiąż nitką.

  5. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aby otrzymać jasną zasmażkę.

  6. Wlej do zasmażki zimny bulion, mieszaj energicznie, aby nie zrobiły się grudki.
    Wrzuć do rondelka związane łodyżki koperku i mieszając gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
    Dopraw do smaku.

  7. Wlej sos do rondla z pulpetami, wsyp posiekany koperek, wymieszaj dokładnie i duś kilka minut pod przykryciem.

    Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona86 19 października 2015 Dzisiaj robiłam na obiadek. Przepyszne były a sosik rewelacja :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń