Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety drobiowe z cukinią, w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić. Odstawić na 10 minut, po tym czasie wycisnąć by usunąć nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski. Dla chętnych - cukinię można wcześniej przesmażyć z cebulką - ja tego tym razem nie robiłam. Dodać mięso mielone, przemieszać. Dodać przyprawy : łyżeczkę oregano, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dodać jedno jajko oraz łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, obsmażyć pulpety na złoty kolor (po ok. 6 min z każdej strony na większym ogniu). SOS POMIDOROWY Do garnka wlać szklankę bulionu, puszkę pomidorów, przecier i zagotować. Następnie, dodać parę pokrojonych czarnych oliwek (opcjonalnie), doprawić jeszcze w/w przyprawami wg uznania, wymieszać i przełożyć do gotującego się sosu pulpety. Gotować wszystko bez przykrycia jeszcze ok. 5 min. Na koniec posypać startym parmezanem oraz poszatkowaną bazylią i pietruszką. Smacznego !