Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z cukinii w aromatycznym sosie pomidorowym

Pulpety z cukinii w aromatycznym sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7302

Dodano:

Odsłon: 1200

Leciutkie jak chmurka pulpety z cukinii w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym.

Składniki

  • Pulpety : cukinia 450 g
  • natka pietruszki 3 czubate łyżki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki żółtego miękkiego sera
  • 1 małe jajko
  • bułka tarta 6 łyżek
  • sól, pieprz
  • Sos : przecier pomidorowy z czosnkiem 250-300 ml ( może być z puszki )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • curry 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • ziarna kolendry 1/2 łyżki
  • cukier, sól, pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Potem jeszcze dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
    Do cukinii dodajemy jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, bułkę, sól i pieprz.
    Wszystko mieszamy.
    Ręce lekko natłuszczamy oliwą i formujemy pulpety.

  2. Gotowe wstawiamy do lodówki.

    W tym czasie przygotujemy sos.
    Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na niej grubo posiekane cebule i czosnek, przesmażamy minutę i zalewamy przecierem pomidorowym. Mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
    Gdy przecier zawrze, wkładamy pulpety, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut, dobrze jest od czasu do czasu zajrzeć czy nie dolać płynu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 15 czerwca Świetny pomysł. Dobrze wiedzieć, że cukinia nie musi być smażona żeby pysznie smakować;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 czerwca No popatrz, popatrz, ale mnie zaskoczyłaś :D
Co roku robimy podobne, by nie powiedzieć takie same z naszych działkowych cukiń i wtedy już nic nie potrzeba :D

Super jedzonko, a do sosu u nas tradycyjnie łyżka chili, bo bez tego nie da się żyć xD
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń