Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z indyka z ryżem, białym sosem i warzywami

Pulpety z indyka z ryżem, białym sosem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 391

Pyszne danie idealne dla całej rodziny:)

Składniki

  • Pulpety:
  • mięso mielone z indyka 70 dag
  • bułka 1 szt
  • jajko 1 szt
  • mleko 0,75 szklanki
  • bulion 4 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Potrawka warzywna:
  • marchew 6 szt dużych
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • woda 3 szklanki
  • masło 1 łyżeczka
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • Sos:
  • masło 3 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • bulion 1,5 szklanki
  • śmietana 18 % 0,75 szklanki
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • dodatkowo
  • ryż 2 woreczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy pulpety: bułkę namaczamy w mleku, odstawiamy na kwadrans, odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety i przekładamy do wrzącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min. /w zależności od wielkości/.
    Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Przygotowujemy warzywa: marchew obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy masło i cukier. Gotujemy do miękkości. Gdy marchew będzie miękka dodajemy odsączony groszek konserwowy i gotujemy razem ok. 2 min. Odsączamy.
    Przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy już się stopi dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy ciągle mieszając ok 2-3 min. Ciągle trzymając rondel na małym ogniu powoli wlewamy śmietanę energicznie mieszając by nie powstały grudki. Następnie wlewamy ciepły bulion i również dokładnie mieszamy. Mocno podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. /Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać wywaru, w którym gotowaliśmy marchew z groszkiem.
    Na talerzach układamy porcje ryżu, na nim warzywa, polewamy białym sosem i obok ugotowane pulpety.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń