Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z kapustą

Pulpety z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1986

Dodano:

Odsłon: 463

Smaczne i niedrogie pulpety. Wystarczy dodać ziemniaki lub kaszę i mamy pyszny obiad.

Składniki

  • 50 dag mięsa z szynki lub łopatki
  • 1/2 główki średniej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 1-2 szkl. mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona
  • sos:
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1-2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić. Odstawić na jakieś 15 minut aż puści sok. Szynkę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Kapustę bardzo mocno odcisnąć. Dodać do niej mięso, startą paprykę, jajka, otręby i przyprawy. Wyrobić masę. Formować pulpety i obtaczać je w mące.

  2. Do rondla wlać 2-3 szklanki wody. Dodać koncentrat, startą na tarce paprykę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Zagotować. Włożyć pulpety i pod przykryciem dusić na małym gazie 40-45 minut. W razie potrzeby dolać wody. Sos zagęścić mąką już na sam koniec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń