Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety Zapiekane w Sosie Śmietanowym,pod Pierzynką z Marchewki.

Pulpety Zapiekane w Sosie Śmietanowym,pod Pierzynką z Marchewki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 8229

Dodano:

Odsłon: 9489

Szybkie i smaczne danie,zawsze gdy nie wiem co zrobić na obiad kombinuje z mielonym ;-) Tym razem pulpety z dodatkiem ryżu,zapiekane w piekarniku pod pierzynką marchewkową.

Składniki

  • 8 szt.
  • 500 g mielonego najlepsze będzie drobiowe,u mnie akurat wieprzowo-wołowe
  • 3 czubate łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do mięsa mielonego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szkl.wody
  • 1 szkl.kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucam mięso mielone,ugotowany i wystudzony ryż,kaszkę mannę,wbijam jajko,przeciskam przez praskę czosnek,wsypuje majeranek,sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego,

  2. mieszam dokładnie ręką,następnie zwilżam ręce pod zimną wodą i kulam dość spore pulpety,które układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.


  3. Cebulę obieram,myje i siekam w kosteczkę,wrzucam na patelnie z odrobiną oleju,obieram marchewkę,myje i ścieram na tarce na grubych oczkach,wrzucam do cebulki i podsmażam do momentu gdy marchewka zmięknie,

  4. następnie wodę mieszam z mąką i wlewam na patelnie,wrzucam śmietankę,


  5. całość dokładnie mieszam,podgrzewam na patelni,ale nie gotuje.
    Zawartość patelni wylewam na pulpety.


  6. Wstawiam do piekarnika na 35 min.
    Piekę w temp.180 C.
    Podajemy na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem z ulubionymi dodatkami.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń