Do góry

Desery Przepis na:

Pumpkin pie

Pumpkin pie

Autor: granita

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1933

Dodano: 13.10.2010

Odsłon: 31296

Dla amatorow wszystkiego co z dyni :) pyszny, latwy w przygotowaniu placek z nadzieniem dyniowym (tradycyjny deser na Thanksgiving)

Składniki

  • Syrop klonowy, 1/2 szklanki
  • cukier brazowy, 1/3 szklanki
  • pure z dyni, 2 szklanki
  • imbir suszony, 1/2 lyzeczki
  • ziele angielskie mielone, 1/4 lyzeczki
  • gozdziki mielone, 1/4 lyzeczki
  • cynamon, 1 1/2 lyzeczki
  • GALKA MUSZKATOLOWA, 1/4 lyzeczki
  • jajka, 2 sztuki
  • mleko skondensowane nieslodzone, szklanka
  • maka pszenna, 1 lyzka z "gorka"
  • gotowe kruche ciasto
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto (sklepowe lub wlasnej roboty) rozlozyc na spod i brzegi formy (jak na tarte). Jajka zmiksowac z cukrem i przyprawami na puszysta mase.Nastepnie dodac mleko, dynie i make, wymieszac. Gotowa mase wylac na kruchy spod. Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze okolo 215st C a nastepnie zmiejszyc do 175stC i piec az brzegi nadzienia beda sciete, a srodek wciaz "galaretkowaty" przy poruszeniu (okolo 40min)Po upieczeniu ostudzic.Podawac z bita smietana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magenta 06 listopada 2010 Fajne masz przepisy, ale ja niestety nigdy nie mam tylu przypraw.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 28 października 2010 Jestem już po zrobieniu ciasta i jego konsumpcji i stwierdzam, że jest dobre, choć bardzo korzenne. Nie wiem czy taki miał być efekt końcowy,a może to ja przesadziłam z przyprawami... Jest trochę czasochłonne jeśli samemu się robi kruche ciasto (30 min w lodówce) i puree z dyni, to wychodzi ok 2 godziny pracy. Ale przyznam, że było to ciekawe doświadczenie z dynią :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 15 października 2010 dzieki za info, jak zrobię to ciasto (a zrobie na pewno) to dam znać jak wyszło , już mi ślinka cieknie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 14 października 2010 ja mieszkam w stanach i zawsze na Thanksgiving robie pumpkin pie i uzywam pure ze swiezej dyni. dynie obieram kroje na male kawaki i gotuje jak ziemniaki z odrobinka soli ,odcedzam i miksuje,ciasto jest naprawde pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 13 października 2010 Aniu- jak kupuje pure z dyni gotowe w puszce, ale nie wiem czy mozna takie dostac w Polsce. Sreberko ma racje Mirabelka wyjasniala kiedys jak zrobic pure.Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 października 2010 Aniu, zdaje sie, że Mirabelka kiedyś dokładnie wyjasniała jak zrobic pure z dyni, przy okazji któregos ze swoich przepisów chyba na ciasto z dyni ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 października 2010 pytanie - jak zrobić pure z dyni , czy może sie to kupuje ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń