Do góry

Przetwory Przepis na:

Puree z dyni:

Puree z dyni:

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1000

Dodano:

Odsłon: 210

Mam w swoim ogrodzie kilka odmian ale moim zdaniem najsmaczniejsza jest odmiana MUSCAT.Smakiem i aromatem przypomina melona.

Składniki

  • 1średnia dynia
  • sól, imbir i curry do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Dynię razem ze skórką po wydrążeniu miąższu ułożyć na dużej blasze (tej z wyposażenia piekarnika) skórką do dołu i piec około godziny w tem. 170-180 stopni.
    Miękkość dyni możemy sprawdzić wbijając w nią patyczek bądź widelec.
    Wyjąć do ostudzenia.
    Następnie usunąć skórkę i zmiksować.
    Doprawić solą, odrobiną imbiru i curry.
    Przełożyć do słoików i pasteryzować około 40 minut przez trzy kolejne dni.
    Jeżeli zapasteryzujemy tylko raz - puree się zepsuje. Sprawdzałam to kilkakrotnie.
    Można też tak przygotowane puree zamrozić w małych pojemnikach lub woreczkach.
    Idealne do zupy dyniowej.

    ** Część dyni mieszam z samym cukrem- zimą wykorzystuję do ciast**

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń