Do góry

Dania główne Przepis na:

Puree z ziemniaków

Puree z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19391

Dodano:

Odsłon: 5288

Witajcie!!! Lubicie puree ziemniaczane? Ja uwielbiam, szczególnie z dodatkiem czosnku i łyżką chrzanu – jest wtedy wyjątkowo aromatyczne, pachnące i pyszne. Jak je przygotować? Już tłumaczę …

Składniki

  • 6-7 obranych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się ugotują. Do wody wrzucam ząbki czosnku, które przekroiłam wzdłuż na ćwiartki – nadadzą one ziemniakom lekko czosnkowy aromat. Wodę solę i stawiam na gaz. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.

  2. Ziemniaki przekładam do miski razem z czosnkiem. Dodaję masło, chrzan i mleko. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, w niektórych regionach Polski zwanego dukaczką, rozgniatam ziemniaki z resztą składników. Zawsze to robię, gdy ziemniaki są gorące – puree jest wtedy najsmaczniejsze.

  3. Do nakładania puree na talerz używam łyżki do lodów. Powstają wtedy żółciutkie kuleczki ziemniaczane, które na koniec można jeszcze posypać posiekanym koperkiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń