Do góry

Desery Przepis na:

Puszek wiśniowy

Puszek wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 2843

Ciasto składające się z przepysznego biszkoptu, pianki wiśniowej z kawałkami wiśni i puszystej bitej śmietany idealne będzie na przyjęcie czy podwieczorek. Ciasto rozpływa się w ustach. Pianka została zrobiona na bazie jogurtu naturalnego, śmietany kremówki oraz galaretki.

Składniki

  • biszkopt:
  • - 2 jajka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki mąki tortowej
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pianka:
  • - 1 galaretka wiśniowa
  • - 250 ml gorącej wody
  • - 30 dag wiśni
  • - 20 dag jogurtu naturalnego greckiego
  • - 165 ml śmietany kremówki 30 %
  • bita śmietana:
  • - 1 bita śmietana typu śnieżka
  • - 125 ml zimnego mleka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.

  2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy na kilka minut do lodówki aby lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy galaretkę i jogurt naturalny. Ubijamy.

  3. Wiśnie drylujemy i dodajemy do pianki. Mieszamy.

  4. Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do tortownicy biszkopt. Na biszkopt wylewamy piankę. Wstawiamy na noc do lodówki.

  5. Bita śmietana: śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.

  6. Torcik wyciągamy z tortownicy i smarujemy boki jak i wierzch bitą śmietaną.

  7. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń