Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta chmurka

Puszysta chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1471

Dodano:

Odsłon: 30673

Wspaniałe ciasto, nie za słodkie jest mdłe, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda jak stwierdzili domownicy :)

Składniki

  • Biszkopt kawowy:
  • 6białek, 30g proszku do pieczenia, 1 1/2 szkl cukru, 1 łyżka octu, 6żółtek, 1 1/4szkl mąki tortowej, 2kopiate łyżki kawy suchej
  • Budyń kawowy:
  • 2szkl mleka- część odlać, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Masa kawowa:
  • 1/2 kostki masła i margaryny, przygotowany budyń kawowy
  • Ciasto kokosowe:
  • 6 białek, 20 dkg cukru, 30 dkg kokosu
  • Bita śmietana:
  • 4*330 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 5 śmietan fix
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt kawowy
    Białka ubić na sztywno, dodać proszek do pieczenia przesianej ciągle miksując. Następnie dodać cukier w kilku porcjach, ocet, roztrzepane żółtka ciągle ubijając. Następnie dodawać mąkę przesianą i kawę miksując delikatnie.
    Pięć w 180°C -20 minut
    Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

  2. Budyń kawowy
    Mąkę, kawę wymieszać z odlanym mlekiem, po czym dodać to do gotującego się mleka z cukrem.
    Wystudzić, mieszając cały czas aby nie zrobił się kożuch.

  3. Masa kawowa
    Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce budyniu kawowego ciągle miksując.

  4. Ciasto kokosowe
    Białka ubić dodać cukier ubijając dalej , dodać kokos i wymieszać.
    Piec jak biszkopt kawowy 15 minut do zrumienienia.

  5. Bita śmietana
    Śmietanę ubić, dodać śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem, zmiksować.

  6. WYKONANIE
    Biszkopt kawowy, masa kawowa, ciasto kokosowe, bita śmietana, biszkopt kawowy, bita śmietana.
    Posypałam kokosem i kwiatuszki z kawy rozpuszczalnej.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń