Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta drożdżówka

Puszysta drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Puszysta drożdżówka"

Składniki

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 37 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • 4 dag cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • 2 op. gotowego lukru
  • paseczki skórki cytryny do dekoracji
  • masło i mielone migdały do przygotowania foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże, jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ociepliły (masło pokrój na kawałeczki – łatwiej i szybciej zmięknie).

  2. Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, dodaj 1/2 mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. Do rozczynu dodaj resztę mleka i cukru, do tego przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Dodając stopniowo jajka, mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ręką przez 10 min.

  3. Dołóż miękkie masło i wyrabiaj jeszcze ok. 10 min (aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odkle jać się od ręki i ścianek naczynia. Wtedy dodaj skórkę pomarańczo- wą, rodzynki i żurawinę, wymie szaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj kulę, podziel ją na 2 części i włóż do okrągłych foremek (wysmarowanych masłem i wysypanych migdałami).

  5. Przykryj je ściereczkami i odstaw na 40 min do wyrośnięcia (ciasto dwukrotnie zwiększy objętość).

  6. Piecz 25 min w temp. 180 st. Od razu wyjmij z piekarnika, a po 10 min wyłóż je z foremek. Ostudzone polej lukrem, udekoruj.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń