Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta rolada z nutellą i dżemem porzeczkowym

Puszysta rolada z nutellą i dżemem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Puszysta rolada z nutellą i dżemem porzeczkowym"

Składniki

  • 7 dag mąki pszennej
  • 4 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 10 dag drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub kakao
  • sól. Krem: 4 łyżki kremu typu nutella
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzątku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Zmiksuj z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz wsypywanym po łyżce cukrem i mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.

  2. Nagrzej piekarnik do 160oC. Odłóż 4 łyżki ciasta i wymieszaj je z kawą. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij wzorki, np. spirale.

  3. Piecz 2 minuty, wyjmij wystudź. Wylej białe ciasto – wzorki się nie rozmyją!

  4. Ciasto piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Jeszcze ciepłe przełóż na ściereczkę, wzorkami do dołu. Zdejmij pergamin i zwiń ciasto razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.

  5. Krem: żelatynę rozpuść we wrzątku. Ubij kremówkę, zmiksuj ją z nutellą i dżemem. Połącz z żelatyną. Rozwiń roladę, usuń ściereczkę i rozsmaruj krem. Ponownie zwiń i schłodź.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń