Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszyste bułeczki z patelni z dodatkiem kremu angielskiego

Przepis dnia 2019-05-28
Puszyste bułeczki z patelni z dodatkiem kremu angielskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1186

Dodano:

Odsłon: 7165

Dziś proponujemy puszyste bułeczki wypełnione delikatnym kremem. Są bardzo smaczne i idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek. W środku są wypełnione kremem angielskim zwany też kremem „custard”, jest to słodki dodatek do deserów. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Krem: 3 żółtka
  • 50 gramów cukru
  • 20 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 250 mililitrów mleka
  • 15 gramów masła
  • Bułeczki: 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 80 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 60 gramów cukru
  • 5 gramów soli
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 60 mililitrów ciepłej wody
  • 80 mililitrów ciepłego mleka
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 40 gramów masła
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Krem:

    • Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy
    • W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę
    • Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając
    • Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut)
    • Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek
    • Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
    • W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto

  2. Bułeczki:

    • Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut
    • W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę
    • Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy
    • Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości
    • Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką
    • Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji
    • Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki
    • Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki
    • Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń