Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto cytrynowe ze śliwkami

Puszyste ciasto cytrynowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 285

W sklepie zauroczyły mnie śliwki, które połączyłam z niezwykle aromatycznym, świeżym ciastem cytrynowym :-)

Składniki

  • CIASTO:
  • 120 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • świeżo otarta skórka z 2 cytryn
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytry
  • 200 g maki pszennej
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 250 g śliwek, świeżych, pokrojonych
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj razem, odłóż.

    2. W misie miksera umieść masło i cukier.

    3. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.

    4. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.

    5. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok i utrzyj.

    6. Dodaj przesiane i odłożone suche składniki, kwaśną śmietanę, wymieszaj do połączenia się składników, nie dłużej.

    7. Dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj.

    8. Formę tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    9. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj.

    10. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    11 Wyjmij, chwilę przestudź w formie a następnie przełóż na paterę i polukruj.

  2. Lukier cytrynowy:

    1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki.

    2. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny.

    3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń