Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto piaskowe z jabłkami

Puszyste ciasto piaskowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Puszyste ciasto piaskowe z jabłkami"

Składniki

  • 5 jabłek
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2–3 łyżki mleka
  • 4 łyżki rumu (ewentualnie 1 buteleczka rumowego zapachu do ciasta)
  • masło oraz trochę mąki do przygotowania blachy
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.

  2. 2. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej masy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dolej mleko oraz rum.

  3. Całość dobrze utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Dołóż jabłka. Blachę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 50 minut.

  4. Gotowe ciasto studź przez 10–15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń