Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszyste ciasto piaskowe z jabłkami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35962
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 156
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 274
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 326
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35962
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 156
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 274
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 326
Składniki
Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój w plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej masy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dolej mleko oraz rum.
Całość dobrze utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do ciasta. Dołóż jabłka. Blachę posmaruj masłem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 50 minut.
Gotowe ciasto studź przez 10–15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina