Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste drożdżówki z serem i borówkami

Puszyste drożdżówki z serem i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3124

Dodano:

Odsłon: 566

Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-)

Składniki

  • ROZCZYN -5 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru
  • RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego
  • -0,75 szklanki cukru -1 łyżeczka soli -4 jajka
  • NADZIENIE -300g sera białego chudego -1 żółtko -2 łyżki cukru -około 1 szklankę borówek-mogą być mrożone
  • KRUSZONKA -1 łyżka roztopionego ciepłego masła -1 łyżka cukru -2 łyżki mąki
  • *trochę mleka do smarowania bułeczek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe.
    Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
    Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy,mąkę i wszystko mieszamy.
    Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące.
    I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde.
    Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut.
    Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

  2. Nadzienie

    Ser oraz żółtko i cukier miksujemy blenderem na gładką masę.

    Kruszonka

    Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki.

  3. gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta

  4. nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami

  5. ,i zakładamy prawy bok na lewo,lewy na prawo,tak by nadzienie znalazło się w nacięciach.


  6. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń