Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste jagodzianki - przepis

Przepis dnia 2012-07-14
Puszyste jagodzianki - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2868

Dodano:

Odsłon: 30035

Pulchne bułeczki z jagodami, które nie są trudne do wykonania jak można myśleć. Przepis od anyżkowo.

Składniki

  • ½ szklanki cukru
  • 4,5 – 5 szklanek mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 10 g suchych drożdży
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ilość: 14 bułeczek

  2. Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia masła. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże, cukier. Mleko lekko studzimy, aby nie było mocno gorące, ponieważ drożdże mogą się zaparzyć i ciasto nie będzie rosło. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie formujemy 14 kulek i każdą spłaszczamy. Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdą spłaszczoną kulkę nakładamy po łyżce jagód i formujemy bułeczkę. Wkładamy do blaszki u mnie dwie tortownice, każda ma 26 cm średnicy i układamy obok siebie bułeczki. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Jagodzianki możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody i łyżeczka soku z cytryny, mieszamy i polewamy. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 24 lipca 2012 A ja przetestowałam i efekt sami widzicie na zdjęciu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kociczka 24 lipca 2012 Przepisa MASAKRA. Drożdży jak na taką ilość maki za mało,mleka za dużo - jeżeli jest taka ilość mleka do mąki masa wychodzi jak do lanych klusek. Więc trzeba było dodać mąki dla zagęszczenia. Jagody - każdy daje wedle uznania ale jak na taką ilość dałam dwa razy więcej i nie była to przesada - wyszły jagodzianki nie buły bez owoców w połowie. Aaa i wcale puszyste nie wyszły niestety. Więc nie polecam - przetestowałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agna82 24 lipca 2012 a jajka? czy robi się te bułeczki bez jaj?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewcik 11 lipca 2012 O matko ...Slinotok!!!Wygladaja oblednie!!!!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń