Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste, jogurtowe ciacho z morelami

Puszyste, jogurtowe ciacho z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1741

Dodano:

Odsłon: 3830

To jeden z najlepszych przepisów, jakie znam! Zacznę od tego, że ciacho jest niemożliwie puszyste, wilgotne i aromatyczne, a do tego lekkie jak chmurka. Można wyrzucić na nie jakiekolwiek ulubione owoce, bakalie, orzechy, kruszonkę lub po prostu pozostawić bez dodatków. A teraz najważniejsze! Do jego przygotowania wystarczy duża micha, drewniana łyżka i około 10 minut wolnego czasu. P.S. Nie znam nikogo, kto sięgnąłby po jeden kawałek. Zwykle kończy się na trzech. Rekordziści potrafią wtrąbić połowę blaszki, jeszcze zanim zdąży ostygnąć.

Składniki

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 600g gęstego jogurtu greckiego
  • ok. 600-700g moreli
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy masłem i wykładamy starannie papierem do pieczenia.
    Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
    Skórkę z cytryny ocieramy na tarce o małych oczkach, a następnie wyciskamy z niej sok.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, a następnie przesiewamy.
    Do dużej michy wlewamy olej, wbijamy jajko, a następnie dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łychą do połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Gdy tak się stanie, dodajemy jogurt i starannie łączymy go z masą. Na koniec dosypujemy mąkę z sodą i po raz ostatni mieszamy do momentu, w którym oczom naszym ukaże się bardzo gęste, jednolite i błyszczące ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Teraz musimy wyłożyć na jego powierzchni morele, pamiętając, aby układać je skórką do dołu (w przeciwnym razie owoce puszczą w głąb ciasta soki i zakalec murowany… o ile w ogóle nie opadną na samo dno). Każdą połówkę moreli dociskamy delikatnie, aby zagłębiła się nieco w cieście.

  3. PIECZEMY CIASTO

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości moreli, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń