Do góry

Dania główne Przepis na:

Puszyste muffinki jajeczne

Puszyste muffinki jajeczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Puszyste muffinki jajeczne"

Składniki

  • 40 dag ugotowanej brukselki
  • 1 cebula 8 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta i tłuszcz do przygotowania foremek
  • świeże listki bazylii
  • do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj brukselkę. Oprósz tymiankiem, solą i odrobiną pieprzu. Smaż wszystko na dużym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie odstaw.

  2. Jajka ubij ze śmietaną na puszystą masę. Dodaj kaszę mannę i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  3. Cztery spore foremki ceramiczne (tzw. kokilki) wysmaruj tłuszczem, a następnie wysyp tartą bułką. Na dno wyłóż podsmażoną wcześniej brukselkę i zalej masą jajeczną. Foremki wypełnij do 3/4 wysokości, aby masa, gdy podrośnie, nie wypłynęła podczas pieczenia.

  4. Foremki wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości kokilek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.

  5. Piecz 20 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Gotowe muffinki lekko przestudź, a następnie wyjmij z foremek. Podawaj je na ciepło lub zimno przybrane listkami bazylii, np. z mieszanką sałat.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń