Do góry

Desery Przepis na:

PUSZYSTE OPONKI

PUSZYSTE OPONKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6769

Dodano:

Odsłon: 23592

Świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków, a Ttłusty Czwartek tuż, tuż...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i cukru, dodając troszeczkę letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Resztę mąki wymieszać z cukrem,mlekiem. jajkiem., rozczynem i stopionym masłe. Na koniec mieszania dodać spirytus, sok i otartą skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić.Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Szklanką wykrawać krążki, a małym kieliszkiem dziurki. Pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.

  4. W tym czasie w płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany należy wrzucić kawałek ciasta - powinno szybko wypłynąć. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć z tłuszczu i położyć na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Życzę SMACZNEGO zajadania!

  5. Z podanych proporcji mnie wyszło 30 oponek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 03 marca 2011 Milla_poz faktycznie są czasochłonne, szczególnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego, ale warto trochę się poświęcić, prawda? Cieszę się, że je zrobiłaś, no i że smakowały. Dziękuję za Twoją opinię i pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 03 marca 2011 Wczoraj robiłam oponki z Twojego przepisu i wyszły bardzo smaczne. Muszę przyznać, że to dość czasochłonne smakołyki - ich przygotowanie 2 godziny mi zajęło. Moim zdaniem mąki trzeba dać więcej, bo ciasto się bardzo klei, poza tym wszystko zgodnie z przepisem. Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 16 lutego 2011 Ależ narobiłas mi smaku,takie smakowite te oponki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 16 lutego 2011 wygladają smacznie w sam raz wykorzystam przepis na tłusty czwartek !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń