Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste placuszki z ziemniaków"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 223
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 223
Składniki
30 minut • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis dla 4-6 osób
Ziemniaki i żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę na złocisty kolor.
W misce roztrzep jajka, dolej mleko, wymieszaj i dosyp tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję jak na naleśniki Do ciasta dodaj starty ser, starte ziemniaki, przestudzoną cebulkę i tymianek. Dopraw do smaku pieprzem (uważaj z solą, bo wędzony ser bywa dość słony).
Rękami uformuj niewielkie placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.
Pysznie są również w wersji z czerwoną cebulą lub dymką i startymi pieczarkami, a także z drobno pokrojonym, podsmażonym wędzonym boczkiem.Źródło: Kobieta i życie