Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste precelki.

Puszyste precelki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 11900

W sam raz do popołudniowej herbatki lub kawy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuść tłuszcz i wymieszaj go z mlekiem, a potem podgrzej do temperatury około 37 C.

  2. Drożdże pokrusz do miski i zalej małą ilością mleka z roztopionym tłuszczem, a następnie całość wymieszaj i dodaj resztę mleka.

  3. wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia oraz większość mąki. Wyrób ciasto na gładką masę- ręcznie lub mikserem.

  4. Przykryj je i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.

  5. Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na osiemnaście części.

  6. Z poszczególnych kawałków utwórz wałeczki o długości około 40 cm, a następnie z każdego z nich uformuj kształt precla.

  7. Precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podgrzej piekarnik do temperatury 250 C.

  8. Piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez 8 -10 minut. Jeszcze ciepłe posmaruj roztopionym masłem i obtocz w cukrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

remix164 11 lutego 2011 Tak można zastąpić zwykłe drożdże suszonymi w takiej samej ilości co zwykłe;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haniab 11 lutego 2011 mozna te drozdze zastapic suszonymi? jak tak to ile dac?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

athena83 10 listopada 2010 Znam ten przepis, precelki są bardzo dobre...przepis zapewne pochodzi z "Wypieki ze smakiem", nawet zdjęcie jakieś znajome.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 09 listopada 2010 Pysznie wyglądają,przepis ląduję w ulubionych i napewno będzie wypróbowany!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń