Do góry

Desery Przepis na:

puszyste rogaliki z orzechami

puszyste rogaliki z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8243

Dodano:

Odsłon: 15454

Delikatne, mięciutkie, silnie uzależniające... :) Przepis na 24 sztuki.

Składniki

  • 400 gramów mąki pszennej, 1 jajo lub 2 żółtka
  • 30 gramów stopionego schłodzonego masła, 25 gramów świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (w temp ciała), 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią, szczypta soli
  • nadzienie: 200 gramów zmielonych orzechów (laskowych, włoskich)
  • 4 kopiaste łyżki cukru, 4 łyżki stopionego masła
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • dodatkowo: 1 rozbełtane jajo, cukier perlisty lub gruba rafinada do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Kiedy rozczyn podrośnie nam o połowę, wlewamy go stopniowo do mąki wymieszanej z cukrami, solą, dodajemy masło, jajo lub żółtka, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, podsypujemy 1 - 2 łyżkami mąki.
    Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość.

    W czasie kiedy ciasto na wyrasta przygotowujemy farsz.
    Orzechy mieszamy dokładnie z masłem, cukrem, śmietanką.

    Kiedy ciasto podrośnie, krótko je zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm.

    Smarujemy je masą orzechową, wygładzamy powierzchnię, a potem przecinamy na 8 części.

    Z każdego trójkąta formujemy rogalika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odległościach.
    Rogaliki odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.
    Potem każdego z nich smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.

  2. Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika), do zezłocenia.

    Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Prezentują się rewelacyjnie! Pożarłabym od razu całą zawartość powyższego talerza :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 stycznia 2015 ale pychotki :) a ja tak dawno nic drożdżowego nie robiłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 stycznia 2015 Ewuniu, mogę zjeść zdjęcie. Orzechowe to najlepsze rogaliki jakie mogłaś zrobić. Pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 stycznia 2015 bardzo fajny przepis na rogaliki i można je nadziewać dowolnie. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 12 stycznia 2015 Jak dobrze, że jestem pierwsza, to ja sobie tę cudną filiżaneczkę z kawą zabieram... tylko rogaliczków sobie dołożę i ... uciekam się delektować... :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń