Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty biszkopt z bitą śmietaną i kiwi

Puszysty biszkopt z bitą śmietaną i kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27992

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Puszysty biszkopt z bitą śmietaną i kiwi"

Składniki

  • 4 jajka
  • po 20 dag cukru i mąki
  • 500 ml kremówki
  • po 2 op. usztywniacza do śmietany i cukru waniliowego
  • po 3 łyżki kandyzowanych owoców i wiórków kokosowych
  • pomarańcza
  • 4 kiwi
  • melisa
  • barwnik
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z 4 łyżkami wrzątku. Stale ubijając, dosypuj cukier. Następnie dodaj sztywną pianę z białek, a pod koniec delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.

  2. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 st. Tortownicę wyłóż pergaminem, wlej ciasto. Piecz ok. 40 minut. Kiedy wystygnie, przekrój je na 2 blaty.

  3. Ubij na sztywno kremówkę z usztywniaczem i cukrem waniliowym. Na jeden blat nałóż grubą warstwę bitej śmietany, poukładaj kawałki kandyzowanych owoców. Przykryj drugim biszkoptem. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną. Resztę śmietany przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na tort dekoracyjne kleksy.

  4. Pomarańczę sparz, osusz. Obierz kiwi. Owoce pokrój w plasterki. Udekoruj wierzch tortu. Boki posyp wiórkami kokosowymi wymieszanymi z odrobiną zielonego barwnika spożywczego.

  5. Czas ok. 75 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń