Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszysty chlebek z ziarnami

Puszysty chlebek z ziarnami

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 882 Ocena: 21406

Dodano: 20.03.2018

Odsłon: 1584

Bardzo lubię domowe pieczywo, ponieważ przypomina mi smaki dzieciństwa, a zapach podczas jego wypieku wypełnia dom cudownym aromatem. Tym razem postanowiłam przygotować puszysty chlebek z ziarnami, który jest niesamowicie lekki, ale pożywny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina chałkę drożdżową. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Gorąco polecam :)

Składniki

  • ZACZYN:
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki
  • CHLEBEK:
  • 380 g mąki
  • 300 ml letniej wody
  • 35 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W małej miseczce przygotowujemy zaczyn łącząc suche drożdże, mąkę i cukier trzcinowy z ciepłą wodą. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około 15 minut.

  2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą, do której dolewamy letnią wodę, olej oraz zaczyn. Następnie dodajemy wszystkie ziarna: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz chia i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (skropionym olejem rzepakowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chlebek przez około 30 do 35 minut. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która sprawi, że chlebek będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny.

  4. Chlebek kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń