Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty i delikatny biszkopt z masą budyniową

Puszysty i delikatny biszkopt z masą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 5660

Dodano:

Odsłon: 1327

Lekkie i przepyszne ciasto, idealne do kawy. Przepis dostałam od mamy, smakuje obłędnie :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2 żółtka (dodatkowo)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 75 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • gorzkie kakao
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka z 6 jaj ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy aż połączy się z białkami. Kolejno dodajemy żółtka - po 1, cały czas mieszając. Po dodaniu ostatniego żółtka miksujemy całość ok 5 minut.

  2. W drugum naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do jajek zmiksowanych z cukrem i mieszamy łyżką lub drewnianą szpatułką.

  3. Tak przygotowaną masę biszkoptową przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut i po upieczeniu studzimy.

  4. KREM:

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 3/4 szklanki meka i rozrabiamy w nim budynie, dodajemy również 2 żółtka, wszystko starannie mieszamy.

    Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową. Cały czas mieszamy czekając aż się zagatuje, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

  5. Ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Ucieramy do momentu, aż pozbędziemy się grudek.

  6. Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe biszkopty. Na pierwszy biszkopt wylewamy krem budyniowy, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posypujemy gorzkim kakao.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń