Do góry

Desery Przepis na:

puszysty, piankowy sernik

puszysty, piankowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3933

Dodano:

Odsłon: 4646

lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)

Składniki

  • Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
  • CIASTO: -3/4 kostki margaryny lub masła -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru
  • masa serowa -1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości polecam Włoszczowa) -3/4 szkl oliwy z oliwek
  • -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy)
  • PIANA -10 białek (4 z ciasta, 6 z masy ) -1,5 szklanki cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą.
    Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie.

  2. masa serowa

    Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy.

  3. Piana

    Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej)
    Miksujemy do rozpuszczenia cukru,Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy-delikatnie.

  4. Wylewamy na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być :-) Sernik pieczemy około 45-50 minut w temp 170 stopni.

    WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE. Po określonym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go. Sernik stygnie wewnątrz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń