Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty sernik"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 39
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 902
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32540
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 39
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 902
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Tortownicę wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj razem z cukrem i zmielonym twarogiem.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym, wsyp do masy serowej. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy.
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw ciasto na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij i pozostaw do wystudzenia.
Zimny sernik ostrożnie wyjmij z tortownicy, pokrój. Przed podaniem polewaj sosem.
10 porcji, czas ok. 115 min; porcja – 290 kcal cena 2,10 zł.
Lubisz sernik z bakaliami? Pamiętaj, by dodawać je do masy na końcu, najlepiej razem z ubitymi na sztywną pianę białkami. Dzięki temu rodzynki, orzechy czy kandyzowane owoce równomiernie rozprowadzą się w masie serowej i nie opadną na spód. Inny sposób to warstwowe rozmieszanie bakalii w formie.Źródło: Świat kobiety