Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych

Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 2957

Dodano:

Odsłon: 43304

Ciasto jest bardzo proste, składa się z biszkopta, puszystej masy serowej, truskawek i galaretki. Zawsze się udaje, ładnie się kroi i jest bardzo lekkie i pyszne.

Składniki

  • blacha 25x25
  • BISZKOPT:
  • -3 jajka -0,5 szkl mąki
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -0,5 szkl cukru
  • MASA SEROWA
  • -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego
  • -2 śnieżki -1 szklanka mleka
  • DODATKOWO; -1 galaretka truskawkowa -kilka truskawek lub innych owoców-wedle uznania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.następnie dodajemy cukier, potem po żółtku.
    Delikatnie miksujemy. Do całości dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy bardzo delikatnie.
    Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki.Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy.

  2. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzącej wody, studzimy.W 1 szklance mleka ubijamy śnieżki, następnie dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy.
    Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by masa troszkę stężała.

    *Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-)

  3. Galaretkę truskawkową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Truskawki kroimy na plasterki :-) Na lekko stężałą masą wykładamy truskawki. Wsadzamy do lodówki na godzinę, i następnie wylewamy delikatnie galaretkę truskawkową. Ciasto dajemy do lodówki na całą noc.

    I gotowe :-) pyszny deser, lekki, puszysty. :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń