Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik z pomarańczami

Puszysty sernik z pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 256

Uwielbiam serniki. Staram się je od czasu do czasu piec na różne okazje. Za każdym razem staram się modyfikować przepisy. Ale wiecie co….ten sernik jest najsmaczniejszy ze wszystkich serników jakie do tej pory upiekłam. Jest bardzo puszysty , wręcz rozpływający się w ustach z dodatkiem dżemu pomarańczowego.

Składniki

  • Spód: 263 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki wody
  • 1 szczypta soli
  • Masa serowa: 1200 g sera twarogowego na sernik
  • 8 żółtek jaj L
  • 10 białek jaj L
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 op proszku budyniowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • Dżem : 3 pomarańcze
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/3 szkl wody
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Dżem: Pomarańczę zalej zimną woda i mocz przez 40 minut. Po tym czasie obierz pomarańcze ze skóry. Ze skór pozbądź się dokładnie białych błon. Skórki pokrój w małą kosteczkę. Wydrąż miąższ z pomarańczy pozbywając się białych błon.

    2. Do garnka dodaj wodę i cukier. Całość gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Do syropu dodaj skórkę i miąższ . Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut , aż całość zgęstnieje- gdy jest potrzeba dolej odrobinę wody.

  2. 3. Spód: Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj żółtko, cukier oraz wodę. Całość

    4. Ciasto wyłóż na blachę , zapiekaj przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostudzony spód wyłóż dżem

  3. 5. Masa serowa: Cukier i żółtka utrzeć do jasnej , puszystej masy. Dodawać partiami ser.

    6. Dodać masło oraz proszek budyniowy i mąkę.

    7. Śmietankę ubij na sztywno, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli

    8. Do masy serowej dodaj białka i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj ubitą śmietankę i również wymieszaj

    9. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, włóż na dolną półkę blachę z wodą

    10. Masę serową przelej na blachę z podpieczonym spodem i dżemem. Blachę z masą ułóż w piekarniku na środkowej półce i piecz około 70-80 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń