Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik z wiórkami czekolady

Puszysty sernik z wiórkami czekolady

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 3977

Dodano: 17.03.2018

Odsłon: 17622

Puszysty i delikatny klasyczny sernik obsypany z wierzchu wiórkami z czekolady. Wyrasta i nie opada.

Składniki

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (dobry twaróg w wiaderku)
  • 5 jajek
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 50 g czekolady do posypania wierzchu
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do dużej wysokiej miski dodajemy żółtka wraz z połową cukru. Ubijamy na kogiel mogiel. Następnie dodajemy mąkę, budyń, śmietanę oraz ser. Miksujemy dosłownie przez 30 sek resztę delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

  2. W drugiej misce ubijamy białka, kiedy są lekko sztywne dodajemy cukier. Białka powinny być sztywne. Delikatnie dodajemy je do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia a boki lekko smarujemy tłuszczem.

    Wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez półtorej godziny.

  3. Kiedy sernik skończy się piec jeszcze na 30 min zostawiamy go w wyłączonym piekarniku następnie go uchylamy aby ciasto nie miało drastycznie zmienionej temperatury. Kiedy przestygnie obsypujemy startą czekoladą.


    Bardzo ważne !

    Przy pieczeniu sernika składniki powinny być w jednakowej temperaturze pokojowej ! Masy nie możemy miksować za długo ! Delikatne dodanie białek ubitych na sztywno do masy serowej spowoduje że sernik będzie puszysty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń