Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty torcik

Puszysty torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27992

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Puszysty torcik"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dosypuj cukier kryształ. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszaj.

  2. Blaszkę natłuść i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz w temp. 200 stopni około 10 min. Po upieczeniu biszkopt wystudź. Winogrona umyj, oberwij z gałązek, osusz. Część odłóż do dekoracji.

  3. Kremówkę ubij na sztywno z 2-3 łyżkami cukru pudru. Łyżkę żelatyny rozpuść w minimalnej ilości ciepłej wody. Połącz z jogurtem, a następnie z bitą śmietaną. Do przygotowanego kremu wrzuć winogrona. Masę wymieszaj, wyłóż na wystudzony spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki na minimum godzinę do stężenia.

  4. Gotowe ciasto udekoruj odłożonymi owocami oraz gorzką czekoladą. Możesz ją zetrzeć na tarce lub rozpuścić i zrobić ozdobne wzory.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 zł.

  6. Jak kroić winogrona?

  7. Jeśli chcesz szybko prze kroić na połówki większą ilość winogron, wykorzystaj prosty sposób. Wysyp gronka na talerz. Na nich ułóż drugi talerz (spodem do góry). Między talerze włóż długi ostry nóż i jednym ruchem poziomym przekrój owoce.

  8. Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owo cami sezonowymi.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń