Do góry

Desery Przepis na:

PYCHOTKA

PYCHOTKA

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3516

Dodano:

Odsłon: 47496

pyszne ciacho a przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu:)))

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

  2. KREM: 1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

  3. POSYPKA KOKOSOWA: kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

  4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

  5. SMACZNEGO:))))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 03 czerwca 2015 Pompolinko ciacho wygląda pysznie, ale mam dwie uwagi:
1. zgadzam się z Salsią że do wiórków kostka masła to stanowczo za dużo
2. wyraz porzeczka pisze się przez "rz" a nie "ż"

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salsia 09 kwietnia 2010 Zrobiłam na minione święta i niby dobre,ale jak na nasze gusta "zbyt kremiaste",chyba za duże ilości masła są podane i do kremu i do wiórek kokosowych.Spróbuję następnym razem trochę to zmodyfikować;) POZDRAWIAM !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 06 marca 2010 placek wenus ma troszke inne składniki ale rzeczywiscie troche podobne:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 06 marca 2010 irma ja piekłam to ciacho w tortownicy ale spokojnie składniki starcza na duza blache

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 06 marca 2010 Bo tak mi sie wydaje ze jest ono troszku podobne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 06 marca 2010 Nie jest to ciastoo podone do Placek Wenus???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KaFForKa 05 marca 2010 Znam te ciasto bardzo dobre :)
często go pieczę no troszeczkę inaczej

Polecam wszystko znika w oka mgnieniu =]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 marca 2010 A czy to pyszne ciasto pieczemy w dużej blasze?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń